Бившият вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева е „силно изненадана от некоректния прочит на писмото на Европейската комисия“, от което днес стана известно, че парите по оперативна програма за наука ще бъдат временно замразени, като съществува риск и от спирането им.

Според нея не е коректно да се говори за спиране на средства. В изявление, разпространено чрез сайта на Реформаторския блок, Кунева обръща внимание на това кой и кога е бил отговорен за управлението на средствата.

министерство на образованито и науката кунева мон

Министерство на образованито и науката

Бившият министър отбелязва, че най-активна част в управлението на програмата е бил по времето на служебния кабинет на Георги Близнашки, а в периода август 2014 – април 2016г. за програмата отговаря тогавашният заместник-министър на образованието и настоящ министър проф. Николай Денков.

„Одитът на ЕК е предварителен, т.е. има за цел да установи потенциални рискове и слабости в управлението на програмата. Подобен одит е стандартна практика за нови програми, при стартирането на които е нормално да има трудности и въпроси, свързани с по-ефективно управление“, казва Кунева и уточнява, че програмата за наука е „именно такава програма – за първи път страната ни има самостоятелна програма специално за образование и наука“.

Наука и образование за интелигентен растеж

Кунева казва, че не е коректно да се говори за спиране на средства, защото България има срок, в който следва да предприеме нужните действия по забележките на европейските одитори. „Важно е в този период да не спира изпълнението на всички проекти, от които системата на образованието и науката толкова се нуждае“.

„Възложих вътрешен одит от одитори на МОН, който установи тежки нарушения в процеса на оценяване и наличие на индикации за измама от страна на няколко новорегистрирани сдружения, зад които стоят едни и същи физически лица, без история и опит в управлението на проекти. Наложих дисциплинарни наказания на служители на МОН и сезирах прокуратурата. Като резултат от тези мои действия спрях договорите с въпросните сдружения и те не получиха финансиране“, твърди още бившият вицепремиер.

Кунева

Според Кунева не е вярно, твърдението на министър Денков, че е напуснал позицията заместник-министър на образованието, защото е предлагал решения за управление на програмата, които не са възприети от ръководния екип на МОН.

„Проф. Денков напусна, защото не беше съгласен с моя подход да има отделен заместник-министър, който да отговаря за оперативната програма, и друг, който да координира висшето образование и науката. Това мое решение няма абсолютно никаква връзка с констатациите в европейския одит“


Leave A Reply