800 човека се обучават за сътрудници по охраната в малките населени места и по границата. Това съобщи Бойко Борисов, който в момента е във Велико Търново, предават от „Фокус“.

Той посочи, че това е резултат от продължителна работа на правителството.

ограда граница патрул охрана

„Спомняте си, когато се опитвахме пенсионираните в армията хора, в здрава възраст и с желание да работят, да се използват в охраната на вътрешния ред или по границата, вместо да стават пазачи в охранителни фирми. Променихме закона и той стана готов декември“, поясни Борисов. 

Той каза, че кадрите ще са готови в срок от няколко месеца до година. „Ако отидат към границата, ще освободим тези полицаи, които сега командироваме там, за да може те да работят вътре в страната. Така ще има по-засилено полицейско присъствие във вътрешността на страната“, отбелязва Борисов.

Гранична полиция, фронтекс

Той допълни, че са направени постъпки за увеличаване на средствата за гориво на автомобилите, като така сътрудниците по охрана ще могат да се придвижват навсякъде. „Новите автомобили, които купуваме, са много икономични. Те са със седемгодишна гаранция. В момента МВР харчи по 9-10 млн. лева на година само за ремонт на коли. Този ресурс ще се задели и ще се дадат повече пари за гориво“, разясни Борисов.


Leave A Reply