Президентът Румен Радев е споделял, че му „се оказва натиск от различни посоки по кадрови въпроси или Господ знае още какви“. Това заяви в интервю за бТВ служебният премиер Огнян Герджиков.

Запитан дали той самият е бил наставляван, Герджиков заяви, че при него „слава Богу такива натиски не са оказвани, защото е известно, че това е правителство, назначено от Радев“. „Аз министрите не съм си ги избирал и назначавал. Това са негови номинации, той ги е избрал от първия до последния. От мен до последния“, обясни служебният премиер.

Той споделя, че преди не са се познавали с Радев. Разказва, че президентът му е звъннал и го е поканил на среща, на която му отправил предложението да стане служебен премиер. Герджиков от своя страна го помолил за размисъл и да потърси по-добър вариант от него, но три дни преди да бъде сформиран кабинетът президентът повторил поканата си.

Огнян Герджиков, служебен кабинет

Приканен да оцени дали е наследил проблемна или уредена държава, Огнян Герджиков отказа да даде конкретен отговор, обяснявайки, че всяко изказване в единия или другия полюс е рисково. Той посочи, че хората искат истината, но не трябва да се стига до крайности.

Според Герджиков не трябва да се вадят скелетът от гардероба, макар че Бойко Борисов е призовал да се рови дълбоко.

Служебният премиер отрече да е реваншистки настроен към управлението на предшественика си. Подчерта, че е човек на компромиса, на диалога, на баланса.

Борисов, Герджиков

Помолен за коментар смяната на половината областни управители, Герджиков отговори: „Защото не трябваше да сменяме всички“. До смяната се стигнало след проучвания по няколко линии и констатирани по-големи или по-малки нарушения.

Огнян Герджиков изказа също възмущението си от факта, че здравеопазването се е превърнало в бизнес. „Това е престъпление към хората, не може да е бизнес. Вън търговците от храма“, призова премиерът.

Той обясни, че като специалист по търговско право смята, че пазарната икономика трябва да е водеща, но не и когато говорим за здравеопазване и образование. Това е пагубно за държавата, подчерта Гержиков. Според него пръстовият отпечатък е обиден за хората, тъй като сме свикнали пръстов отпечатък да се взима на престъпниците.

пръстов отпечатък, болници

 

Гержиков призна, че машинното гласуване се е оказало голям проблем предвид опасността да бъдат касирани. Той призна, че е гласувал на референдума. Коментира също излъчването на български еврокомисар като трудно решение.

Запитан дали е готов да остане по-дълго на поста, той заяви, че веднъж като се е хванал на хорото, ще трябва да го играе докрай, колкото и да е трудно.

Премиерът се пошегува, че в Министерския съвет е сменил единствено компютъра, защото бил толкова бавен, че можел да кандидатства за книгата на Гинес.


Leave A Reply