Северна Корея е изстреляла балистична ракета към Японско море, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от агенция „Франс прес“.

Ракетата е била изстреляна около 7. 55 ч. местно време от базата „Бангхьон“. Главният секретар на правителството в Токио Йошихиде Суга съобщи, че тя е паднала в Японско море, без да достигне териториалните води на Япония. Той определи станалото като сериозен проблем от гледна точка на сигурността на полетите и навигацията в района и грубо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Новината за изстреляната ракета, предавана по корейска телевизия снимка: Reuters

Новината за изстреляната ракета, предавана по корейска телевизия
снимка: Reuters

„Повтарящите се севернокорейски провокации са съвършено недопустими. Ние изразяваме решителен протест“, заяви Суга.

В отговор на ракетния опит Южна Корея свика тази сутрин заседание на Съвета за национална сигурност. „Нашата оценка е, че ракетният опит е част от демонстрация на сила в отговор на твърдата позиция на новата администрация на САЩ срещу Севера“, заяви генералният щаб в Сеул.

Главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга снимка: Reuters

Главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга
снимка: Reuters

За ракетата е установено, че не е междуконтинентална, но все още не е сигурно дали е била от клас „Нодон“ ( с обсег 1500-2000 км.) или „Мусудан“ (с обсег 2500-4000 км.).

Опитът бе осъществен ден след като американският президент Доналд Тръмп посрещна в Белия дом японския премиер Шиндзо Абе и изрази подкрепата си и желание за съвместна работа срещу севернокорейската заплаха. „Искам всички да разберат, и да са напълно наясно, че САЩ стоят зад Япония, своя велик съюзник, 100 процента“, каза днес Тръмп.

В телефонен разговор между американския съветник за националната сигурност Майкъл Флин и южнокорейският му колега Ким Кван-джин Сеул и Вашингтон се договориха да разгледат всички възможни варианти за отговор на севернокорейските.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По информация на „Ройтерс“ Тръмп и екипът му вероятно ще обсъдят серия възможни реакции, включително нови американски санкции за затягане на финансовия контрол, увеличаване на американските военноморски и военновъздушни сили на Корейския полуостров и около него и ускорено инсталиране на нови системи за противоракетна отбрана в Южна Корея.


Leave A Reply