Повечето избиратели предпочитат след изборите в България да има дясноцентристко управление, но зависи кой ще влезе в парламента. Това коментира в БНТ Геновева Петрова, политолог и изпълнителен директор социологическата агенция „Алфа Рисърч“. Според нея възможните конфигурации след изборите не са толкова много.

По думите на социолога от „Алфа рисърч“ Геновева Петрова в обществото има нагласи за повече социални мерки, има и нещо като патриотична-националистическа вълна. Това обаче според нея в никакъв случай не поставя основните партии – ГЕРБ и БСП, под един знаменател. Въпреки че в програмите си те отговарят на социални очаквания и на патриотични настроения, между тях има съществени разлики – както в генералните линии, така и в конкретните предложения, които правят. Много ясно разграничение например има в заявените намерения за външната политика. ГЕРБ твърдо залагат на евроатлантизма, докато при БСП виждаме заявка за по-близко сътрудничество с Русия. Това е една линия, по която не малко избиратели ще правят своя избор, коментира още Петрова.

герб бспСпоред политолога Първан Симеонов от „Галъп“ БСП е успяла да вкара ГЕРБ в обяснение и да позиционира себе си като ярка алтернатива в двойка. „Говорителите на БСП теглят на изток, това е доста по-открито вече“, посочи той.

„Обещанията на всички основни партии са доста социални и отговарят на очакванията ни“, заяви Симеонов. В момента, в който партиите започнаха да предлагат, взаимните обвинения се усилиха. Обвиненията в лъжа в предизборната кампания обаче остават на втори план, защото преди избори не е толкова важна истината, а образът, впечатлението, което оставяш, заяви Симеонов.

Първан Симеонов снимка: БГНЕС

Първан Симеонов
снимка: БГНЕС

Оценката му е, че като че ли ГЕРБ има повече варианти за групиране след изборите отколкото има БСП, но след изборите са възможни всякакви причудливи политически формати.

 


Leave A Reply