Споразумението между ЕС и Турция за бежанците е катастрофа и никога повече не трябва да се повтаря. Това заяви днес организацията “Амнести интернешънъл” , цитирана от БТА.

“Амнести интернешънъл” призова световните лидери да не използват катастрофалното според нея споразумение между ЕС и Турция като модел за подобни спогодби с Либия, Судан и Нигер.
Призивът беше отправен година след началото на споразумението между ЕС и Турция. То целеше да се намалят бежанските потоци към Европа чрез връщането на кандидати за убежище обратно в Турция, която беше определена като сигурна страна. Според неправителствената организация обаче този документ е станал причина хиляди хора “да бъдат изоставени” по гръцките острови.

epa05632620 Iraqi displaced people who just fled from Intisar district east of Mosul city, arrive on board a military vehicle in Khazir camp for refugees east of Mosul, Iraq, 15 November 2016. According to media reports, Iraqi forces liberated new districts, within the military operations aimed at liberating Mosul, backed by the US-led coalition. More than 49 thousand people have been displaced since the Mosul operation began, the International Organisation for Migration said. EPA/AHMED JALIL

снимка: EPA/AHMED JALIL

В доклад, който е озаглавен “Модел за отчаяние”, “Амнести интернешънъл” окачествява условията на живот в лагерите като “окаяни”, като посочва, че тези места са пренаселени и в тях няма топла вода, хигиената е занижена, храната е лоша, а здравеопазването не е на необходимото ниво. “Крайно непочтено е европейските лидери да определят споразумението ЕС-Турция като успех и същевременно да си затварят очите за непоносимо високата цена за търпящите последствията от него”, заяви Гаури ван Гюлик, заместник-директор на “Амнести интернешънъл” за Европа.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

През март 2016 г. ЕС се споразумя с Анкара бежанците, пристигащи по гръцките острови през Егейско море, да могат да бъдат връщани обратно в Турция. Но тези бежанци запазват правото си да кандидатстват за убежище първо в Гърция, процедурите се забавят и в действителност почти няма върнати в Турция.

“Амнести интернешънъл” твърди също, че международното право е било нарушено, тъй като някои бежанци са били връщани обратно, без да им се дава възможност да кандидатстват за убежище или да обжалват връщането им в Турция.


Share Follow

Leave A Reply