За миналата година държавите от НАТО са увеличили разходите си за отбрана с 3.8 на сто спрямо 2015 г., това са допълнителни 10 милиарда долара и е повече от очакванията, съобщи на пресконференция днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че първоначалната прогноза е била за увеличение от три на сто.

Флаг на НАТО

Флаг на НАТО

Разходите на НАТО ще бъдат основна тема на започващата утре в Брюксел двудневна среща на министрите на отбраната от алианса, както и на предстоящата напролет среща на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта. Столтенберг за пореден път посочи, че се очаква разходите за НАТО да бъдат споделяни „по-честно“. Той уточни, че държавите от алианса са поели ангажимент да увеличат разходите си за отбрана до два процента от БВП, без това да се очаква да се случи незабавно.

флотилия кораби нато
Столтенберг съобщи, че трите балтийски държави и Румъния се доближават все повече до изпълнението на тази цел. Той добави, че след края на Студената война повечето държави от алианса са намалили разходите за отбрана, но заради растящото напрежение сега трябва да бъдат готови да харчат повече.

самолети нато изтребители

По официални данни на НАТО около 2/3 от разходите на алианса засега се покриват от САЩ. През 2015 г. за пръв път след световната финансова криза държавите от НАТО прекъснаха намаляването на отбранителните разходи и предприеха постепенно увеличение.


Leave A Reply