„За мен е чест да съм домакин днес, на 15 февруари, когато в цял свят се отбелязва Международен ден на децата с онкохематологични заболявания. По предложение на децата прекарваме този ден по един забавен начин – с пижами, но пъстрите ни пижами са знак за солидарност към стотиците деца, които заради заболяването прекарват повечето от времето си с пижами, но и послание към институциите, към политиците, към обществото – затова, че децата имат право на най-високите стандарти в медицинската грижа, имат право на приятелски настроено образование и на институции, в чиито фокус да са техните проблеми и техните интереси.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова в клуба на институцията, където се проведе първото пижамено парти в подкрепа на децата, болни от рак.

Мая Манолова онкоболни деца пижами

Инициативата бе организирана съвместно със Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, за да се даде гласност на проблемите на малчуганите, борещи се с тежката и коварна болест.

„По принцип съм смел човек и ежедневно заставам срещу интереси за милиони, силните на деня и монополистите, но истински смели са именно децата с онкозаболявания, защото всеки ден те се борят с много по-силния противник в лицето на болестта, не се предават и продължават напред с увереност и усмивка. Възхищавам се от тях и техните родители, за мен е чест да бъда техен приятел“, каза Мая Манолова.

Мая Манолова онкоболни деца пижами

Актьорът Ненчо Балабанов прочете приказката „Горският герой“, посветена на борбата с болестта и раздаде десетки автографи на малките си фенове.

На събитието присъства и седемгодишната Иванина Атанасова, която ще дари красивата си коса си за направата на перука за дете с онкозаболяване. За доброто настроение на партито се погрижиха малчуганите от 73-то ОДЗ „Маргарита“,  вокална група „Сладки пуканки“ от Националния дворец на децата и малките артисти от школата по Атракционни изкуства към двореца.

Мая Манолова онкоболни деца пижами

Всеки гост на събитието имаше възможността да остави своето послание в знак на подкрепа към децата с онкозаболявания. Омбудсманът Мая Манолова написа: „Да превърнем 15 август в национална кампания – заедно!“ „С вас сме по-пътя на сбъднатите мечти“, бе посланието на председателя на Съвета на децата Йоана Захариева, а председателят на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ Маргарита Борисова написа: „Щом си с мен … можем всичко!“.

Накрая всяко дете си тръгна с плюшена играчка от Българския Червен кръст и „златен“ балон от омбудсмана, символ на съпричастността към децата с ракови заболявания по целия свят.


Leave A Reply