„Аз се надявам, че хората,които се подготвят да управляват България, няма за най-важните теми за България, както беше за бежанците, вчера за СЕТА, да се объркат. Това не са теми, по които можеш да се объркаш.“ Това заяви бившият премиер Бойко Борисов на брифинг след среща с АИКБ – Асоциация на индустриалния капитал в България.

biznesbb

„Не бива да се въвежда в заблуждение народа, защото аз съм убеден, че не са се объркали. Едно е да дойдеш и да говориш в България глупости, като отидеш там да гласуваш по друг начин. Това не е сериозно. Не може само да искаме да ни дават пари през европейските фондове, а иначе да казваме, че сме се объркали.“ По този начин Борисов коментира вчерашното гласуване в ЕП за СЕТА. Припомняме, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев гласува „за“ СЕТА, въпреки изрично заявената позиция на българските социалисти, че споразумението излага на риск националния интерес. Станишев заяви, че е гласувал „за“ погрешка.

 

biznes2

На срещата с АИКБ Борисов беше придружен от Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев.  Предмет на разговора с работодателските организации беше социално-икономическият растеж на България във връзка с предсрочните парламентарни избори. Председателят на ГЕРБ посочи, че образованието остава най-важният приоритет. „Всяко едно дете трябва да знае да чете и да пише“, посочи той. Борисов беше категоричен, че няма да се отменя плоският данък. „Всяка една цифра в нашата програма за заплатите съвпада с цифрите на бизнеса“, изтъкна той. Според лидера на ГЕРБ трудно ще се състави правителство след изборите.

От срещата стана ясно, че предизборната програма на ГЕРБ съвпада с приоритетите на четирите национално представени работодателски организации.

„Отправихме покана на партиите, които според социологическите проучвания имат шанс да влязат в следващия парламент. Първата среща бе с ГЕРБ. Представихме им нашите приоритети и констатирахме голямо сходство с тяхната програма. Например запазването на данъчния модел, което съвпада с позицията на ГЕРБ. Наш важен приоритет е реформата в образованието, както и ускоряване на процесите в еврозоната и влизане в европейския банков съюз. Съвпада и искането за облекчаване на административната тежест за бизнеса. Оценяваме прогнозите на ГЕРБ за икономиката като реалистични, споделяме и визията им за развитие на енергетиката“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев сред срещата.

Препоръката на бизнеса е да има повече ангажименти в сферата на сигурността и борбата с корупцията, както и в регулацията на монополите.


Leave A Reply