В четвъртък европейските депутати одобриха три резолюции, които формулират позицията на Европейския парламент относно бъдещето на Общността и дават принос към започналия през септември процес на политически размисъл, чиято кулминация ще бъде на неформалната среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС за отбелязване на 60-тата годишнина от Договора от Рим в края на март.

european_union_map_2008

 

Според текстовете на резолюциите Евросъюза трябва да се възползва пълноценно от потенциала на Договора от Лисабон, за да се справи със сериозните предизвикателства пред себе си, да предложи решения на проблемите на европейските граждани и да направи икономиката по-устойчива. Резолюциите разглеждат и възможни решения, които не могат да бъдат постигнати чрез използване на инструментите, които понастоящем са предвидени в договорите и изискват тяхното преразглеждане. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев взе участие в пленарния дебат по темата и подчерта в своето обръщение, че „дебатът за бъдещето на ЕС не трябва да се води само тук, но и в националните парламенти и гражданското общество“.

България, ЕС, НАТО

Според Ковачев европейските институции трябва да отговорят на очакванията на европейските граждани за повече физическа и социална сигурност, а не да изпращат сигнали на разединение – “Фрагментирането на ЕС в различни групи и формати е контрапродуктивно. Всички стъпки за укрепване на еврозоната, трябва да бъдат отворени и към страните извън нея, които са заявили желание да се присъединят“, заяви Ковачев. Той не е привърженик на идеята за “Европа на две скорости“ и смята, че Европейският съюз трябва да запази своето единство и равенството между държавите-членки – “Еврото е валутата на Европейския съюз, а Европейският парламент е гласът на всички европейски граждани. Не трябва да допускаме разделение между тези вътре и извън еврозоната“, поясни евродепутатът.

european-parliament-1274765_960_720

 

В предизборната си програма ГЕРБ се обявява за запазване на единството на ЕС при бъдещо задълбочаване на интеграцията между държавите-членки – “Гражданите са тези, които решават дали сме успешен член на ЕС. За мен няма друга алтернатива освен пълноправно участие на България във всички общи политики, което означава присъединяване към еврозоната и Шенген“, коментира д-р Ковачев.


Leave A Reply