Служебният военен министър Стефан Янев изрази неспокойство във връзка със справянето на армията по границата предвид очакваната мигрантска вълна с подобряването на климатичните условия в интервю за БНТ.

Напрежение с мигрантите има не само по границите с Гърция и Турция, но и по тази със Сърбия, където се опитваме да хванем потока, който се опитва нелегално да мине към Европа, подчерта той.

Янев съобщи, че гръцкият министър на отбраната го е информирал, че по техните острови има над 20 000 души, които ще бъдат документално обработени и преместени на континенталната част. Не може да се предвиди дали ще тръгнат към България, опасява се българският министър.

Все пак той подчерта, че известно спокойствие му дава фактът, че е направен план за най-лошия сценарий за масова мигрантска вълна на границата.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Резултати дава и операцията на НАТО в Егейско море, посочи министърът. За период от една година мигрантският поток, който е бил възпрепятстван от военноморското присъствие, е намалял от 50 000 души на 1500.

„По-голямата картина е фактът, че армията е системно недофинансирана в последните 7-8 години. Бих се върнал назад в периода 2008-2009 година, когато всички ние говорихме за Световната финансова и икономическа криза, което се отрази на държавния бюджет не само на армията и на другите ведомства, бяха отнети сериозни суми от отгава планираните бюджети. За армията тази сума, която беше намалена тогава, представляваше около 40% от бюджета за отбрана. Тези 40% в абсолютно или процентно изражение от този процент на отбрана и до момента не сме се върнали на тези нива, т. е. шрез всичките тези години армията не е получава това, което е било необходимо“, коментира още той.

Янев коментира, че до 2014 г. усещането за сигурност е било на прилично ниво, хората се чувствали сигурни и приемали с лекота всички действия на управляващите за намаляване на армията. Опасността от проникване на терористи носи друго усещане за сигурността, посочи министърът.

Министър Стефан Янев на заседание в ЦИК снимка: БГНЕС

Министър Стефан Янев на заседание в ЦИК
снимка: БГНЕС

Във връзка с предстоящите избори коментира, че за него най-голямото предизвикателство е координирането на целия процес. Като най-сериозен проблем посочи машините за гласуване.

Янев засегна и темата за 100-те обществени поръчки, като припомни, че не всички са за прокурор. Можело дори нито една да не е за прокурор, но индикациите предполагали, че трябва да бъдат проверени от други специализирани лица.

„В момента тече проверка във ВМА и търговските дружества на Министерство на отбраната. Това ме притеснява, какво може да излезе от там. Към този момент не бих казал, че прекалено трябва да се задълбочаваме в тези проверки, които могат да доведат до нещо сериозно, но и до нищо“, посочи министърът.


Leave A Reply