„Политическата коректност изискваше областните управители да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление.“ Това заяви служебният министър-председател Огнян Герджиков на пресконференция в Министерски съвет, на която представи резултатите от проверките в министерствата.

„Поради зачестилите спекулации по смените на областни управители, бих искал да подчертая, че освобождаването им и назначаването на нови бе осъществено изцяло в рамките на закона, с решение на Министерски съвет. От страна на правителството не са изпращани каквито и да е писма, адресирани до конкретни личности“, обясни Герджиков. По думите му както кадровата политика по отношение на областните управители, така и решенията по този въпрос са публични.

Премиерът коментира още нарушенията в обществените поръчки по ведомства.  „Разпоредих проверката на 30 януари, такава бе заръката и на експремиера Борисов, и на президента на републиката при формирането на служебния кабинет. Проверките са извърши от ведомствените контролиращи органи, а сигналите са изпратени към компетентните институции за последващи действия“, аргументира се той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Съгласно отчетът за ревизията на кабинета „Борисов- 2“  в МФ, Транспортното ведомство, ММС, МОСВ, МЗХ, МТСП, МОН, МТ, МЕ са констатирани най-малко нарушения.

Различна е ситуацията в МО, отбеляза Герджиков. „През 2016 година са проведени 113 процедури за обществени поръчки. От тях са били прекратени 31. Остават 82 – за доставка на стоки и предоставяне на услуги, които са приключили с подписване на договори. В резултат са подписани 123 договора и 23 допълнителни споразумения. При извършения анализ са установени нарушения на 45 от 82 процедури – повече от половината – 45 нарушения на закона за обществените поръчки и други нормативни актове. От тях по 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на военната прокуратура. “

Нарушения има още в обществени поръчки на АПИ, на икономическото ведомство и на Агенцията за малките и средни предприятия. Забавени поръчки пък открили в МЗ, МВР.

Забавени поръчки били констатирани и в МЗХ. Служебният министър-председател предупреди, че това можело да доведе до спиране на пари от ЕС.

Сериозно недоволство предизвика невъзможността журналисти да задават въпроси по време на брифинга.


Leave A Reply