Служебното правителство не е орган, който да извършва проверки, на който и да е кабинет. Това заяви бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова по време на пресконференция относно предприетата ревизия на служебния кабинет на ведомствата от предходното правителство. Петкова посочи, че за нея, като одитор по професия и някогашен директор на Агенцията за държавна и финансова инспекция, е било интересно да разбере какво са ревизирали министрите от служебното правителство – “Това, което чух меко казано ме притесни. Има контролни органи в България, ние сме правова държава и всеки трябва да знае своето място и своята функция“, обясни тя.

Служебният кабинет, оглавен от Огнян Герджиков

Служебният кабинет, оглавен от Огнян Герджиков

Според нея органите, които осъществяват проверката са Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция и тогава, когато става въпрос за разходване на средства, получени по оперативните програми на ЕС, компетенността е Изпълнителната агенция за одит на средствата от Европейския съюз. Петкова заяви, че никой друг няма подобни правомощия, а още повече служебно правителство.

Лиляна Павлова Снимка: БГНЕС

Лиляна Павлова
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова коментира, че митът за зловещи злоупотреби от правителството “Борисов 2“ не е доказан. Според нея в резултат на ревизията на служебния кабинет, от ГЕРБ разсъждават върху въпроса защо така изчетените констатации са останали само на думи. Павлова попита защо не се публикува този доклад и какво ще прави правителството през събота и неделя с него – “Някой ще го дописва или просто целта беше да се изрекат някакви думи, внушения, за да може три дни да има храна за говорители, предизборни спекулации, внушенеия“, коментира тя. “Всички трябва да знаем, че в тази правова държава трябва да се работи с документи и компетентните органи да се изказват“, посочи Павлова.

 


Leave A Reply