„Машинно гласуване ще има или за всички, или изобщо няма да има“. Това каза вицепремиерът по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев на брифинг след среща с областните управители. Срещата бе във връзка с организационно-техническата подготовка и провеждането на изборите за народни представители на 26 март, предаде „Фокус“.

По отношение на обществената поръчка за машините за гласуване, той посочи, че 22-ри февруари е крайният срок за получаване на офертите на тези фирми, които биха могли да предоставят тази услуга и след това ЦИК ще се произнесе. „Мисля, че до момента не са подадени оферти“, коментира Янев. По думите, ако машини все пак не бъдат доставени, ще се гласува с хартия по обичайния начин. „Как ще се произнесат вече в правния свят по тълкуването на този казус, аз не мога да коментирам и не мисля, че е редно“, допълни той.машинно гласуване, БГНЕС

По отношение на възможността за частично изпълнение на поръчката и гласуване с машини само на места той коментира: „Не мисля, че е предвидено. Последното решение на ВАС е категорично – или машини на всякъде, или не. Така че това е една трета хипотеза, която не бих искал да коментирам от гледна точка на някакво правно тълкуване, по-скоро очакванията са, че ще има или за всички, или няма да има“.

„В рамките на около час проведохме координационна среща с областните управители. Това е част от механизма и задълженията на Министерски съвет да координира подготовката за изборите. В срещата участваха областните управители, представители на администрацията на Министерския съвет и на Централната избирателна комисия“, обясни министър Янев. По думите му основните ангажименти и отговорности на областните управители вече са разпространени с писмо на началника на администрацията на МС.

„Имахме съвсем конкретен разговор по редица въпроси, които предстои да бъдат решаване съвместно. Ние акцентирахме към необходимостта от поддръжка на този координационен механизъм, декларирахме нашата ангажираност към процеса. Апелирах към личния ангажимент на областните управители да положат необходимите усилия в техния си координационен механизъм по отношение на кметовете на населените места и съответните районни избирателни комисии и секционните избирателни комисии“, посочи служебният министър.

Стефан Янев– служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната

Стефан Янев– служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната

Той уточни, че един от разискваните въпроси е бил свързан именно с обучението на членовете на тези комисии. По думите му това ще става чрез телеконферентни връзки с цел едновременно обучаване на много по-голям брой хора.

„В края на срещата се съгласихме, че за някои непосредствени задачи, като например готовността на помещенията да приемат изборни книжа и необходимостта от тяхната защита, информацията ще имаме в периода 5-8 март и тогава предвиждаме да направим още една координационна среща в същия този състав“, допълни още министър Янев.


Leave A Reply