„Томове книги, тежат по-малко от тефтерчето на Апостола. Васил Левски е онзи хоризонт, към който всички трябва да гледаме с надежда. Всяко време има своите робства и страхове, но това са робства, които умът допуска, а безвремието храни и които примирението превръща в ежедневие. За това днес с особена сила тежи завета на Апостола, че истинската свобода е тази, която сами завоюваме и отстояваме“.

румен радевлевски

Румен Радев, снимка: БГНЕС

Това заяви президента Румен Радев по време на официалната церемония в София, с която се отбелязва паметта на Васил Левски.

Васил Левски (снимка за главна)

„Братство всекиму, без да гледаме вяра и народност, казваше Левски, но така ли е днес? Уви, нито България, нито Европа, нито светът са близо до този идеал, каза още Румен Радев.

Васил Левски

Според него идеите на Апостола далеч са надхвърлили тесните рамки, в които политици, от разни епохи, са се опитвали да го вкарат, за своя изгода. Румен Радев припомни и думите на Левски, че всичките неразбории, зависти и укори произлизат от глупостта, която е причина за разделянето на народа.

Кандидат Фандъкова за статия

„Наричаме Левски Апостол на свободата, защото като Апостол преподава веруюто, че за Освобождението на Отечеството се дава жертва, че той не се бори за пост или собствена слава. Васил Иванов Кунчев е можел да бъде монах или учител, но избира да се бори за свободата на България“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

бтвлевски

снимка: бтв

Венци и цветя бяха поднесени от името на президента на Република България Румен Радев, министър-председателя, негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, министъра на отбраната, началника на отбраната, кмета на град София, политическа партия ГЕРБ, Национален съвет на БСП, политическа партия „Обединени земеделци“, БЗНС, обединение ДОСТ, омбудсмана на Република България, министерствата на външните работи, на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на културата, на младежта и спорта, на икономиката, на туризма на околната среда и водите, Висшия адвокатски съюз, Столичния общински съвет, кмета на Карлово и още десетки политически и граждански организации от цялата страна. Под звуците на националния химн присъстващите запазиха минута мълчание в израз на почит и поклон пред Апостола


Leave A Reply