Журналистът Тома Томов ще води листата на БСП в Благоевград като той също е от така наречената гражданска квота. Около неговата номинация се завихри скандал, свързан с миналото на Тома Томов в Държавна сигурност и това на неговия баща – Никола Томов. Тома Томов обяви, че той е бил в Държавна сигурност, но не е бил доносник срещу свои колеги. А за своя баща каза, че е бил директор, но на криминалния затвор в Белене, където не е имало политически затворници.

В отговор журналистът Христо Христов от сайта десе.бг написа статия, в която опровергава думите на Томов за неговия баща, съобщава ТВ Европа.

Христов посочва, че точно по времето, когато бащата на Тома Томов – Никола Томов е бил началник на затвора в Белене там е имало 1455 лица, от които 347 контрареволюционери и 1108 осъдени за криминални и стопански престъпления. Именно сочените от комунистическия режим за контрареволюционери са политическите затворници. Христов цитира и архивен документ на Държавна сигурност от 1961 година, който е препечатан в материала, в който се посочва, че политическите затворници по това време в България са 1277 души и се намират в затворите в Плевен, Пазарджик, Белене и Стара Загора.

Цялата публикация на Христо Христов може да прочетете тук.


Leave A Reply