„Ние не се обявяваме против НАТО, винаги сме били за Алианса, но се обявяваме против създалата се неяснота около увеличаването на военното присъствие в Черно море.“ Това посочи Валентин Радев от ГЕРБ пред БНТ. Той отново постави въпроса с какъв мандат служебният министър на отбраната Стефан Янев е участвал на срещата на НАТО в Брюксел, на която по информация на AFP е взето решение НАТО да увеличи присъствието на сухоземните си и въздушни сили в близост до Русия с военни сили в Черно море.

4855938

Снимка: БГНЕС

Той заяви, че е за повече НАТО, но изрази притеснение относно неяснотата.
„Столтенберг казва: Да, ние постигнахме съгласие. Съгласие означава, че нашият министър не е казал не, той просто е вдигнал ръка и е казал да. Там се взема всичко с консенсус“, коментира той.
Радев отбеляза, че не е ясно и кой е изпратил служебния министър Янев в Брюксел, както и какво означават конкретно взетите решения. „Ние не знаем какви точна са били разговорите там“, изтъкна той. Предходният кабинет се противопостави на подобно решение, за да не се разглежда страната ни като провокатор на Русия.

„Засиленото присъствие на НАТО, над това, което поддържа баланса, може да предизвика по-тежка реакция на Русия“, изрази опасенията си относно запазването на баланса.
Същевременно изтъкна, че би било лицемерие от страна на БСП, ако сега подкрепя решения на правителството, срещу които партията се е обявявала против като опозиция. По думите му регионът ни е „остров на стабилност“.


Leave A Reply