На полигон “Ново село“ край гр. Сливен пристигна американска военна техника с численост от 15 бронирани машини М2 “Брадли“ и други спомагателни средства. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Това е част от оборудването на ротата в състав до 120 военнослужещи от III-та бронирана бригада от IV-та пехотна дивизия на Сухопътните войски на Съединените щати, които пристигнаха на територията на съвместното съоръжение през изминалата седмица.

5334848

снимка: БГНЕС

Предислоцирането на американски военнослужещи е в рамките на Инициативата на САЩ за гарантиране сигурността на европейските съюзници от НАТО (European Reassurance Initiative – ERI) и е част от операцията “Атлантическа решимост“ на Командването на Сухопътните войски на Съединените щати в Европа.

5334854

снимка: БГНЕС

“България е част от колективната система за отбрана и за нас е важно да домакинстваме инициативи в интерес на сигурността“, заяви пред представители на медиите полковник Йордан Йорданов, заместник-директор на дирекция “Съвместни съоръжения и координационни дейности“ към военното министерство. Той уточни, че бойната и спомагателна техника, както и военнослужещите от американското военно формирование, ще бъдат ротирани и ще участват заедно с български формирования в тренировки и учения.

5334852

полковник Джейсън Сабът, снимка: БГНЕС

Командирът на Първи батальон от III-та бронирана бригада полковник Джейсън Сабът заяви, че тази съвместна подготовка е израз на ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО – “Съвместната подготовка е израз на ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО и допринася за постигането на съвместимост с техните армии. Работили сме в Ирак и Афганистан, а сега допринасяме за укрепването на сигурността в Европа“, посочи командирът и уточни, че новопристигналата рота ще присъства на полигон “Ново село“ в продължение на девет месеца.

5334847

снимка: БГНЕС

Най-мащабното учение, в което ще се включи американското формирование, е “Saber Guardian ’17“, което се очаква да бъде проведено през юли под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. В него ще се включат близо 40 000 военнослужещи от 21 държави и партньори на НАТО. Българската армия ще участва с до 4000 военнослужещи. То ще започне от Германия, като формирования на американската армия ще бъдат преразпределени през Унгария, Румъния и България. Кулминацията на учението ще бъде на полигона, когато се очаква присъствието на около 5000 военнослужещи от различни държави.


Leave A Reply