В отворено писмо до медиите служебният министър-председател посочва кой може да се ползва от специализиран транспорт на НСО. Писмото е в отговор на публикации в медиите и запитвания от средствата за информация.

Огнян Герджиков, служебен кабинет

От него става ясно, че в действащия Закон за НСО от 1.11.2015г. е записано правото на президента, премиера, председателя на Народното събрание да се ползват от въпросната услуга. Чл. 21 от закона уточнява, че „Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кмета на столицата“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

С решение на Министерският съвет от април 2016 г. е преустановено ползването от заместник министър-председателите и министрите от предишния кабинет на специализиран транспорт НСО, пише в съобщението до медиите.
Позицията на проф. Герджиков е, че не съществува правно основание с акт на Министерския съвет да бъде дерогирана като цяло разпоредба на закон. Според него право на членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата е да вземат решение дали да се възползват или не от предвидената в закона възможност.


Leave A Reply