Тази седмица започва проверка на тунелите на автомагистралите “Люлин“ и “Хемус“. Тя ще се извърши от специализирано звено за инспекция, в което участват експерти от министерствата на транспорта и на вътрешните работи, от АПИ, както и от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Това съобщават от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

тунел

снимка: БГНЕС

Специалистите и инженерите ще трябва да извършат проверка и поставят експертна оценка за състоянието на тунелите по републиканските пътища, които съвпадат с трансевропейската пътна мрежа. Също така ще трябва да се дадат допълнителни предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване на технико-експлоатационното им състояние, съгласно изискванията на Наредба №1 от 2007 година за минималните изисквания за безопасност в тунели по републиканските пътища. Специализираното звено за инспекция бе създадено и утвърдено със заповед на УС на АПИ на 15 февруари 2017 година.

тунел

снимка: БГНЕС

По време на инспекциите между 8.00 часа и 17.00 часа ще бъде въведена временна организация на движението. В петък и през почивните дни техническите лица няма да работят на терен, за да не се затруднява движението. През следващата седмица ще бъдат обследвани тунелите “Траянови врата“ на АМ “Тракия“, двата тунела на АМ “Струма“ и по път I-1 София-Кулата.


Leave A Reply