“Проблемът със замърсяването на въздуха с прахови частици е на национално ниво и е известен от много години. Само в четири общини – Пирдоп, Добрич, Девня и Сливен – въздухът отговаря на нормите.“ Това съобщи в ефира на бТВ служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова.

София, въздух, измерване, контрол

снимка: БГНЕС

“Тези превишения на въздуха се повишават главно през зимния сезон. Тази година е приоритет за министерството справянето с този казус. 115 млн. лева са предвидени, които ще бъдат дадени на общините. Правят се и опити за промени в законите за употребата на въглища с концентрация на сяра, но това е дълъг процес и засяга работата на много министерства. От 2011 година има намаление на концентрацията на фините прахови частици, но не сме стигнали нормата“, обясни Костова.

София, въздух

снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите коментира проведената проверка на качеството на въздуха в с. Труд – “Проверката, направена до този момент показа, че има наказание, относно обгазяването в с.Труд. Това означава, че има виновни. Информацията е, че от октомври месец миналата година се следи за измерванията и това ще продължи и тази година. Хората, които са притеснени в момента, трябва да се успокоят и аз мисля, че трябва да се срещнем. Като концентрация не са превишени нормите в последните месеци и не мисля, че има пряка опасност за населението там“, каза служебният министър.

 


Leave A Reply