Нито една фирма не е подала документи за участие в обществената поръчка за наемане на машини за гласуване, която Централната избирателна комисия обяви преди десет дни. Крайният срок за участие изтича в сряда, като обществената поръчка е за доставката на общо 12 500 специализирани устройства. Така ЦИК е на път да се провали в изпълнението на решението на Върховния административен съд за машинно гласуване във всяка изборна секция, съобщава ТВ Европа.

ЦИК

Машинното гласуване на предсрочните парламентарни избори на 26-ти март е пред провал. Причината е, че ден преди изтичането на крайния срок за кандидатстване по обществената поръчка за наемането на 12 500 устройства за гласуване, нито една фирма не е проявила интерес. Централната избирателна комисия обяви поръчката на 11 февруари, като прогнозната ѝ стойност бе в размер на 12,5 млн. лв. без ДДС, тоест по 1000 лева на устройство.

машинно гласуване, БГНЕС

Припомняме ви, че първоначално от ЦИК взеха решение на предсрочните избори машинно да се гласува само в 500 секции, както бе и на президентските избори. След подадена жалба от новата формация на Радан Кънев обаче Върховният административен съд взе решение, че трябва да има машинно гласуване във всички секции. Интересен е фактът, че на няколко пъти вече служебният премиер Огнян Герджиков говори, че ще се направят опити да се касират изборите, ако машинното гласуване се провали, което е на път да се случи. Окончателната дума по въпроса ще има Конституционният съд.


Leave A Reply