Часове след предложението на служебния кабинет към президента да бъде уволнен главният секретар на МВР Георги Костов, държавният глава подписа указа за освобождаването му от длъжност. Това съобщиха от прессекретариата на „Дондуков 2“.

румен радевлевски

По-рано през деня главният секретар на МВР Георги Костов, когото правителството предложи на президента за освобождаване, заяви пред журналисти, че е подал сигнал до прокуратурата за начина, по който е отстранен. Той допълни, че смята да търси правата си в съда, предаде БТА.

По думите му се целяла дестабилизация на държавата. Костов заяви, че в разговор „на четири очи“ министър Пламен Узунов му казал, че има натиск от премиера за отстраняването му. А мотивът бил загубено доверие. „Не съм запознат с намеренията за проверка на дейността ми, а за предложението да бъда освободен разбрах от медиите“, каза още Костов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

След като миналия четвъртък заедно с Узунов заявиха, че не са в обтегнати отношение, днес Костов призна, че ден преди това министърът все пак му е поискал оставката. След този разговор Костов сезирал прокуратурата за това, че му е оказван политически натиск. „Слабости в работата ми не са констатирани, има забележки, коментира Георги Костов и обясни, че те били за административната реформа в МВР“.

„Натиск върху полицаи не съм оказвал. Интерпретацията издава непознаване на закона за МВР, защото главният секретар няма отношение по освобождаването на професионални ръководители“, поясни Костов и допълни, че миналата седмица е бил потърпевш от действия, които сега му се вменяват.
„Интерпретираните факти по неправилен начин внасят дестабилизация в системата. Отстраняването ми не е самоцел, то е послание към всички в професионалното ръководство на МВР“, коментира Георги Костов.


Leave A Reply