Служебното правителство поиска оставката на главния секретар на МВР гл. комисар Георги Костов. Това съобщи по време на брифинг служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов. “Министерски съвет взе решение да поиска от президента да издаде указ за отстраняване на главния секретар на МВР“, обясни вътрешният министър и добави, че има информация, че гл. комисар Костов е оказвал натиск върху служители от ведомството.

Пламен Узунов– служебен министър на вътрешните работи

Пламен Узунов– служебен министър на вътрешните работи

Един от мотивите за оставка са неправомерни действия при уволнението на директори на окръжни дирекции на МВР в областите Видин, Перник, Монтана, Плевен и Ловеч. Те са приложени към проекторешението. След като бъде прието решението на правителството, уволнението трябва да стане с издаването на указ на президента Радев. Проект на указа е приложен към точката, което означава, че действието е съгласувано между администрациите на Министерски съвет и Президентството.

МВР

 

Главният секретар на МВР обясни пред „Хоризонт“ по БНР, че е разбрал от новините за предложението на Министерски съвет той да бъде отстранен. До назначаването на нов главен секретар правомощията му ще се изпълняват от заместника му Георги Арабаджиев. На 16 февруари гл. комисар Георги Костов обяви по повод предприетите смени във върховете на ръководство на МВР, че не е подавал и няма намерение да подава оставка. Тогава служебният вътрешен министър Узунов и главен секретар Костов отрекоха твърденията, че са в обтегнати отношения. Пред ТВ Европа Костов заяви, че отсраняването му застрашава честното провеждане на изборите.


Leave A Reply