„Номинацията ми за вицепрезидент на Социалистическия интернационал е признание за България първо, след това за БСП.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с номинацията й за вицепрезидент на Социалистическия интернационал на мястото на Антониу Гутериш, предават от „Фокус“.

НиноваПо думите й заемането на такива постове от нея и от Сергей Станишев е уважение и авторитет, който БСП очевидно е завоювала на международната сцена. Тя подчерта, че е поканена да участва в надпреварата лично от генералния секретар на Социнтерна Луиз Аяла. Според нея колкото повече българи има на високи международни постове, толкова повече се увеличава шансът мнението на България по важни теми да бъде чуто.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП уточни, че изборът ще стане на конгрес между 2 и 4-ти март. „Има номинирани 31 кандидати от всички контингенти“, допълни тя. Сред тях са лица от: Аржентина, Австрия, Белгия, Чили, Италия, Япония, Мексико, Молдова, България, Русия, Испания, Турция, Албания, Армения, африкански държави и други.

„Очакваме избора на конгреса в Колумбия и ако бъда избрана, разбира се, ще отстоявам интересите на България в тази най-висока международна организация“, каза Корнелия Нинова и благодари на Луиз Аяла.

Станишев

„Подкрепям кандидатурата на Корнелия Нинова за вицепрезидент на Социалистическия интернационал. Поздравявам я сърдечно за тази номинация и й пожелавам успех на Конгреса в Колумбия.“ Това написа лидерът на ПЕС Сергей Станишев във профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.
„БСП извървя дълъг път след като стана пълноправен член през 2003 година. Ние винаги сме били конструктивен и активен партньор в рамките на организацията. Несъмнено тази номинация е поредното признание за България и за БСП на международната сцена.
Ще се радвам в още едно качество да сме колеги с Корнелия – като вицепрезиденти на Социнтерна (аз заемам този пост по право като президент на ПЕС).“


Leave A Reply