„Утре ще стане ясно дали фирмата, кандидатствала по обществената поръчка за машинното гласуване, всъщност ще бъде и нейния изпълнител.“ Това каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред Радио „Фокус“.
По думите й няма основание за оспорване на процедурата заради това, че има само една оферта, като до момента фирмата отговаря на всички зададени критерии. Предстои да стане ясно и дали фирмата ще успее да се изпълни всичко необходимо в срок и реално да има опция за машинен вот на 26 март.

ЦИК

“Техническата част от документацията, която представлява същинското изпълнение на поръчката, както и ценовата оферта, предстои да бъдат разгледани. Поръчката е за наемане на машини за гласуване в 12 500 избирателни секции, включително и извън страната. Част от тези машини трябва да бъдат резервни, а друга – за провеждането на разяснителна кампания, на които трябва да бъде инсталиран тестови софтуер за провеждане на обучения. В предмета на поръчката са включени не само машините са гласуване, а и всички дейности, свързани с логистика, обучение, техническа поддръжка т.е целият процес до осигуряване на машината в секционната избирателна комисия, за да може да бъде проведено машинното гласуване“, уточни тя.

машинно гласуване, БГНЕС

Камелия Нейкова обясни, че предметът на обществената поръчка е такъв, че не позволява осигуряване на частично машинно гласуване. Тя добави, че ако бъде сключен договор с фирмата изпълнител в обучителната част за работа с техниката ще участва и централната избирателна комисия.


Leave A Reply