Служебният премиер Огнян Гердижков отново заяви преди началото на бизнес форум, че не е оказвал натиск върху бившия главен секретар на МВР Георги Костов и не го е заплашвал.Пред журналисти той обясни, че просто е помолил Костов да си подаде оставката.“Ако нарича натиск това аз да го помоля да си подаде оставката, това наистина е жесток натиск“, каза премиерът.

„Смятам, че беше съвършено коректно от моя страна, след като министърът на вътрешните работи е свалил доверие от него, след като има сериозни нарушения от страна на главния секретар и аз не бих си позволил да бламирам министъра на вътрешните работи“. Попитан дали знае разговорът му с Костов да е бил записан, премиерът заяви, че няма никаква идея и допълни, че ще се радва да е записан, защото там ще бъде чуто нещо, което не било в полза на главния секретар, като отказа да съобщи какво.

Главен комисар Георги Костов снимка: БГНЕС

Главен комисар Георги Костов
снимка: БГНЕС

Премиерът не очаква да има връзка между последното решение на Конституционния съд за задължителното гласуване и увеличаване на дела на купените гласове. В отговор на въпрос дали служебният кабинет може да подаде молбата на България за членство в Еврозоната, премиерът каза, че се правят постъпки да се намери точното решение. Няма никаква пречка служебният кабинет, както този на Стефан Софиянски, който направи много значими неща по отношение на НАТО и валутния борд, да направи нещо подобно, работи се по този въпрос, каза премиерът.

Попитан дали ще направи проверка на главния секретар на НС и кой контролира какви обществени поръчки се обявяват, докато няма парламент, премиерът каза, че се е обърнал към „една агенция да направи проверка какво е ставало преди служебното правителство“ и добави, че това не е проблем. В отговор на уточняваща журналистическа реплика, че става дума за поръчки, които сега се обявяват, премиерът отговори, че това се прави, защото има нужда от обявяваването на такива поръчки.

Преди два дни Костов бе уволнен с мотивите, че е оказвал натиск върху служители на МВР. Той сезира прокуратурата, която започна проверка. Предварителната проверка е за престъпление срещу личността, изнудване, принуда и злоупотреба със служебно положение.


Leave A Reply