Стартира предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 26 март. Тя ще продължи до 00.00 часа на 24 март. 13 партии, 9 коалиции и 21 независими кандидати влизат в надпреварата за народни представители или общо 4 732 кандидати.

Вчера от ЦИК представиха образец на бюлетината, с която ще се гласува на 26 март. В десния край на бюлетината гласуващите от територията на България ще имат възможността за преференциален вот. Ако такъв вот не бъде отбелязан от избирателите гласовете отиват за първия в листата. Остава и квадратчето „Не подкрепям никого“. Припомняме, че вчера КС отмени санкциите срещу негласувалите граждани. Така, макар формално задължителното гласуване да остава в закона, няма да има никакви последици, ако не упражним правото си на глас.

бюлетина избори 2017

 

Към момента ЦИК приема заявления за гласуване от български граждани в чужбина. Срокът е до  28 февруари, а засега са подадени 21 516 заявления. Най-много са желаещите да гласуват от Турция – 7566, следвани от  Великобритания, Испания и Германия.

По-късно днес се очаква да стане ясно и дали офертата на единствената фирма, кандидатствала по обществената поръчка за машините за гласуване, ще бъде приета.


Leave A Reply