Договорите по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, сключени миналата година ще бъдат финансирани. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов, съобщават от пресцентъра на министерството. Той се срещна с ръководството на Националното сдружение на общините и представители на Българската банка за развитие. По време на разговорите бе уточнено, че всички 2022 сключени договора от 2016 година ще бъдат изпълнени.

саниране, жилище, блок

Кметовете са съобщили за множество случаи на забавяне при анексиране на договорите за целево финансиране. От страна на банката уверяват, че се работи по решаването на този казус. От ББР заявиха, че имат необходим ресурс и при изрядни документи, сумите по анексите ще се разплащат своевременно. За останалите 2312 сдружения, които са внесли искания за финансиране, както и за още 1576 сдружения, които са сформирани допълнително, ще има осигурен ресурс при евентуално увеличаване на бюджета на програмата.

блок айтос

Последното увеличение на финансовите средства за саниране дойде в края на кабинета “Борисов 2“. Тогава се отпусна допълнителен един милиард лева, но се оказа, че той е бил разпределен между кандидатствалите дружества преди още да бъде официално одобрен. Това наложи и временното спиране на програмата.


Leave A Reply