Френският президент Франсоа Оланд разкритикува президентът на САЩ Доналд Тръмп заради неговите коментари срещу Франция, като по този начин той отправя сигнал за недоверие към приятелска страна, съобщава “Франс прес“, предаде БТА. “Никога не е добре да показваш и най-малкото недоверие към една приятелска страна. Аз самият не постъпвам така спрямо приятелски страни и моля американския президент да не постъпва така спрямо Франция“, каза Оланд при откриването на годишно селскостопанско изложение в Париж.

Франсоа Оланд Снимка: ЕПА

Франсоа Оланд
Снимка: ЕПА

По време на обръщение пред американски консерватори в петък вечер, Доналд Тръмп разказа за свой приятел – важен човек, който посещавал редовно френската столица, но от няколко години престанал, защото „Париж вече не е Париж“. Президентът на Съединените щати посочи като пример тероризма и граничния контрол, за да защити своята политика по миграцията, давайки като лош образец Франция, Швеция и останалите части на Европа. “Националната сигурност започва от сигурността на границите. Чуждестранните терористи няма да могат да нанасят удари срещу Америка, ако не могат да влизат в нашата страна“, каза в своето слово Доналд Тръмп.

Доналд Тръмп снимка: ЕРА/БГНЕС

Доналд Тръмп
снимка: ЕРА/БГНЕС

Оланд припомни, че неотдавна неговият колега му споделил в телефонен разговор за своята обич и симпатии към Франция. Той сподели впечатлението, че всъщност мисълта на американския президент е такава – “Ако мисълта му е такава, смятам, че той ще я изрази. Не искам да правя сравнения, но тук няма оборот на оръжия, няма хора, които вземат оръжие в ръце, за да стрелят в тълпата“, добави президентът на Франция.


Leave A Reply