Ръководителят на делегацията на сирийския режим на преговорите в Женева Башар Джафари обвини Саудитска Арабия и Турция, че подкрепят военно решение на конфликта и спонсорират терористичната организация „Джебхат ан Нусра“. Сирийският дипломат отправи обвиненията си на пресконференция след срещата си със специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, предаде БТА.

снимка: Reuters

снимка: Reuters

Фактът, че Саудитска Арабия подкрепя военно решение на конфликта се вижда и от изявлението на саудитския външен министър Ахмед ал Джубейр, подчерта Джафари. „Турция, от своя страна, се обявява в подкрепа на военно решение, искайки създаването на някакви зони за сигурност в Сирия и това еднозначно показва, че отделни правителства спонсорират „Джебхат ан Нусра“, което се потвърждава от събитията в Хомс“, добави ръководителят на сирийската делегация.

Стафан де Мистура снимка: ЕРА/БГНЕС

Стафан де Мистура
снимка: ЕРА/БГНЕС

Вчера „Джебхат ан Нусра“ извърши въоръжено нападение срещу централи на сирийските сили за сигурност в град Хомс, при което загинаха най-малко 30 души, припомня ТАСС. Хамзи Мунзара, лидер на представителите на „московската група“ на сирийската опозиция на преговорите в Женева, осъди категорично атентатите и заяви, че целта им е да попречат на мирните преговори. „Продължаването на конфликта създава почва, пригодна за процъфтяването на подкрепян на международно равнище тероризъм“, подчерта той.


Leave A Reply