Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заклейми възхода на популизма пред Съвета по правата на човека. Върховният комисар за човешките права Зеид Раад ал Хусейн отправи предупреждение към „политическите използвачи“, които правят опити да се изтеглят от системата на мултилатерализма, съобщи “Франс прес“ предаде БТА.

UN ООН

“Виждаме как просперира порочното явление на популизма и екстремизма, които се хранят един от друг на фона на расизъм, ксенофобия, антисемитизъм, ислямофобия и други форми на нетолерантност“, обясни Гутериш при откриването на XXXIV-ата сесия на Съвета. Хусейн заяви, че обществото няма да седи “със скръстени ръце“ – “Няма да стоим със скръстени ръце. Нашите права, правата на другите, бъдещето на планетата не могат и не трябва да бъдат изтиквани настрана от политически използвачи“, каза върховният комисар.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн

Зеид Раад ал Хусейн

Генералният секретар на Организацията добави, че малцинства, коренно население и други общности като ЛГБТ са обект на дискриминация, че правата на бежанци и мигранти са много застрашени. Той призова международната общност да не оставя своите отговорности. Дебатите на годишно събрание на съвета – в който членуват 47 държави, избирани всяка година от Общото събрание на ООН – ще продължат от днес до 24 март.


Leave A Reply