От днес в град Девня е обявено частично бедствено положение заради опасност от изтичане на трихлоретан. Мерките са в сила за територията на завод “Полимери“, където се намира опасният химикал. Областният управител Тодор Йотов обясни, че действията са превантивни, за да не се допусне авария. Именно по негова препоръка се въвежда частичното бедствено положение.Девня

“Пряка опасност за населението няма. Косвено обаче съществува потенциална опасност за създаване на разлив от трихлоретан, предвид лошото състояние на резервоарите“, добави Йотов. Кметът на общината Свилен Шитов заяви, първостепенна задача ще бъде подсигуряване на бетонната площадка под двата резервоара, които съхраняват опасното вещество, за да се предотврати рискът от заразяване на подпочвения слой и води с опасни химикали.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тодор Йотов и Свилен Шитов, снимка: БГНЕС

Шитов изрази своето съмнение, че набелязаните превантивни мерки по обезопасяването на резервоара, може да бъдат реализирани за една седмица и прогнозира, че частичното бедствено положение на територията на предприятието ще бъде удължено. Всички разходи по изпълнението на аварийния план ще бъдат покрити от Община Девня, като за в бъдеще те трябва да ѝ бъдат възстановени от ресорната междуведомствена комисия при Министерския съвет.


Leave A Reply