”Карането на велосипед е опасно занятие. Този спорт няма как да стане по-масов без да се вземат мерки.” Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на дискусия с велосипедисти и членове на неправителствени организации. ”Няма подходяща инфраструктура в големите градове. Колодрумът в Борисова градина е занемарен, има и редица законови неуредици, каза Манолова, предаде БТА.

велосипедисти, велосипед, колело

снимка: БГНЕС

Според статистиката за 2015 година са станали 428 катастрофи с колоездачи, а миналата година са 394. Близо 30 души са загинали. В обсъждането взеха участие началниците на ”Пътна полиция”, заместник-кметът на столицата Евгени Крусев и главният архитект, служебният заместник-регионален миниситър Виолетата Комитова и представители на други институции.

велосипедисти, колело, велосипед

снимка: БГНЕС

Заместник-кметът по транспорта на София Евгени Крусев заяви, че до края на годината се очаква в столицата да бъде въведена в експлоатация система за наемане на велосипеди. Началникът на “Пътна полиция” комисар Бойко Рановски допълни от своя страна, че на места инфраструктурата създава конфликт между автомобилното движение и това на пешеходците или велосипедистите. Обучението по пътна безопасност трябва да залегне в средното образование, сега това става само в часа на класа.


Leave A Reply