Четири партии попадат със сигурност в XLIV-то Народно събрание. Това посочват данните от социологическо проучване на “Барометър България”, проведено в периода между 6 и 10 март.
Анкетата е проведена по телефон сред 1012 българи, имащи право на глас. Проучването е реализирано със собствени средства.

Барометър България, данни

Ако изборите за народни представители са днес, според допитването, резултатите между първите три политически сили са близки. По-малко от процент е разликата между ГЕРБ и БСП (19.1% и 18.3%), а ”Обединените патриоти” са с 14.4%. Четвърта сила е ДПС с резултат от 5.1%. Партия ”ВОЛЯ” среща подкрепа подкрепа с 3.9% от избирателите, а Реформаторският блок – 3.5%, което доближава тези две формации до 4-процентовия праг за влизане в парламента.

парламент

Останалите политически формации, които са регистрирани за участие на предсрочните парламентарни избори на 26 март, събират 2.6 процента. Над 60% от анкетираните са отговорили, че ще упражнят правото си на глас на изборите със сигурност. Малко над 15% от българските избиратели – 1 млн. граждани посочват, че ще вземат решение в последния момент дали ще гласуват и кого ще подкрепят.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Близо половината от анкетираните заявяват, че симпатизират на ”Обединените патриоти”, а останалите се разпределят по равно между БСП, ГЕРБ и “Не подкрепям никого”. Тези, които няма да гласуват са 18%. Не е ясно как ще се отрази на избирателната активност, а и на резултата за партиите, фактът, че Конституционният съд отмени задължителното гласуване.


Share Follow

Leave A Reply