Британският премиер Тереза Мей заяви, че на 29-ти март ще уведоми официално ЕС, че страната й го напуска, предаде Би Би Си. Тогава Лондон ще активира Член 50 от Лисабонския договор. От “Даунинг стрийт” 10 съобщиха, че Мей ще напише писмо до останалите 27 членки на Съюза. Очаква се преговорите за “Брекзит” да започнат колкото се може по-скоро.

Снимка: telegraph.co.uk Тереза Мей

Снимка: telegraph.co.uk
Тереза Мей

Постоянният представител на Великобритания в ЕС сър Тим Бароу е уведомил Брюксел в понеделник сутринта, че писмото трябва да се очаква на тази дата. От “Даунинг стрийт” отбелязаха, че Мей, която днес е на посещение в Суонзи, възнамерява да посети Северна Ирландия и Шотландия преди официално да изпрати писмото на 29 март.brexit

Очаква се след писмото на Мей Туск да свика извънредна среща на върха на 27-те държави от ЕС, на която те ще определят мандата за преговорите с Великобритания, каза днес говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. След това Комисията ще излезе с препоръка за започване на преговорите, възоснова на която Съветът на министрите ще ѝ възложи да ги води с правен акт приет възоснова на мандата даден от Европейския съвет. Главен преговарящ от страна на ЕС ще е французинът Мишел Барние. Той е бил министър на външните работи и на земеделието на страната си и два пъти неин еврокомисар.

 


Share Follow

Leave A Reply