Наградите “Икар” бяха връчени на церемония по случай Международния ден на театъра – 27 март. Празничният спектакъл бе под купола на цирк “Балкански”. Тази година отличията са посветени на 95 години от създаването на САБ и 120 години българско цирково изкуство. В категория Водеща мъжка роля наградата получиха Филип Аврамов за Чики и Валери Йорданов за Нино в “Ничия земя” по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и реж. Стоян Радев, Народен театър “Иван Вазов”.

529ea08cf6feb6df18781581b079f9a2

За най-добро представление беше присъден на “Името” от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер на Здравко Митков в Сатиричния театър “Алеко Константинов”. Трупата беше отличена от министъра на културата Рашко Младенов (средата) за най-успешен сезон и театрален мениджмънт

Статуетката за водеща женска роля заслужи Албена Чобанова за Малама във “Вампир” от Антон Страшимиров на Маргарита Мачева в Благоевградския театър.
Николай Поляков е най-добрият режисьор за годината според САБ – за спектакъла “Анна Каренина” от Лев Толстой в Театър “София”. За музиката в постановката беше награден Христо Йоцов, отличен и за работата си в друг спектакъл на трупата – “Роня, дъщерята на разбойника” от Астрид Линдгрен на Катя Петрова.

изтеглен файл (6)

Водещият на церемонията Валентин Ганев

“Икар-2017” за най-добро представление беше присъден на “Името” от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер на проф. Здравко Митков в Сатиричния театър “Алеко Константинов”. Трупата беше отличена от министъра на културата Рашко Младенов за най-успешен сезон и театрален мениджмънт. В Сатирата отиде и наградата за дебют – на Александра Петрова за режисурата на “Хамелин” от Хуан Майорга.

изтеглен файл

В категория Критически текст наградата получи Николай Йорданов за “Театърът в България: 1989 – 2015”.

Наградата на Министерството на културата за успешен сезон и театрален мениджмънт сред куклените театри получи пловдивската трупа. Театърът взе и “Икар-2017” за индивидуално постижение в кукленото изкуство – на Веселка Кунчева за режисурата на “Дама Пика” по Пушкин.
В поддържащите роли победители са Гергана Плетньова за Дорина в “Тартюф” от Молиер на Красимир Спасов в Театър “Българска армия” и Ивайло Христов за Лебедев в “Иванов” от Чехов на Стефан Мавродиев в Младежкия театър “Николай Бинев”.

изтеглен файл (4)

В категория Поддържаща мъжка роля наградата получи Ивайло Христов за Лебедев в “Иванов” от Антон П. Чехов.

С наградата за популяризиране на българското куклено изкуство посмъртно беше удостоен режисьорът доц. Петър Пашов, отишъл си внезапно и преждевременно. Получиха я съпругата му Жени Пашова и синът им. Почетна награда беше връчена и на сина на друг именит артист – джазмена Васил Пармаков, който също ни напусна.

изтеглен файл (3)

Награда за вариететно изкуство, излъчена от Гилдия атракционни и сценични изкуства получи Стефан Динев Видев – ЧЕДИ за постижения в атракционното сценично изкуство.

“Икар” за майсторско техническо осъществяване получи “Жулиета” от Андраш Вишки на Боян Иванов в Русенския театър, за сценография – Свила Величкова за “Малката морска сирена” от Катрин Ан по приказката “Малката русалка” от Андерсен на Василена Радева в Театър “София”, за вариететно изкуство – Стефан Видев – Чеди за постижения в атракционното сценично изкуство, за цирково изкуство – Кристина Костова за приноса й към цирковото изкуство в жанра еквилибристика. Тя взе статуетката, след като обра овациите с изпълнението си, което рядко се прави от жени, по думите на Александър Балкански.

гбхре
За съвременна българска музика бяха наградени Dobule Voice и Светлин Къслев (автор) за “До края”, за съвременен танц и пърформанс – “Дерида денс център” за “Sinner” на Живко Желязков, за критически текст – Николай Йорданов за “Театърът в България: 1989 – 2015” на Института за изследване на изкуствата, за куклен спектакъл – “Джелсомино в страната на лъжците” по Джани Родари на Елица Петкова в Старозагорския куклен театър.
“Златен глас” – за дублаж, получиха Татяна Захова за Джил Каргман в “Майка бунтар” и Стефан Сърчаджиев-Съра за Ам Гъл в “Хобит”.


Share Follow

Leave A Reply