Православната църква отбелязва Лазаровден, който е осем дни преди Възкресение Христово. Като основа на този празник се приема притчата за възкресението на Лазар от Иисус Христос. Според българските обичаи, Лазаровден се свързва с личностното израстване и духовно развитие на жената. В Календара на християнската църква, празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети – възкресението на Лазар, жител на гр. Витания, близо до Ерусалим.

2ddeedd6811fdfd0a9e47aea1ce844ed

снимка: БГНЕС

Евангелието дава сведения, че когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Той e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалена, кoготo Иисус извежда от гроба и възвръща към нов живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ в Китон на о-в Кипър. Името на светеца става символ на здраве, дълголетие и борбеност. Лазаровден отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 година.

7342.jpg.pagespeed.ce.jOswPwuRQx

снимка: БГНЕС

В миналите времена всички по-млади момичета са излизали нагиздени със сватбени премени и венци. Те пеели песни и играели различни танци, след което ритуално пускали венците в най-близката реката край землището. Навсякъде лазарките благославяли труда на стопаните, пеели за нивите, за къщата и  домашните животни. Лазаровден става неизменна част от Великденския празничен цикъл, който в митологичното мислене се очертава като преход между зимата и пролетта, между смъртта и живота.

e24fc89190132aa6a7fbcc1ff35bf9e5

снимка: БГНЕС

Според вярванията на Цветница, празник на следващия ден-неделя, „се пускат умрелите“ от гробовете. Всички техни близки устройват т.нар. Лазарска задушница. Жените прекадяват и поливат с вино гробовете на своите близки и раздават за душите им рангелов кравай, малки пшенични хлебчета, варено жито и стомнички с вода. Типичен за Лазаров ден е моминския обичай Лазаруване, с който се осъществява един етап от развитието на младите момичета


Share Follow

Leave A Reply