Един от символите на Лондон и Обединеното кралство, часовниковата кула „Биг Бен“ спира работа за няколко месеца. В британската столица започва работа по реставрация на кулата, която е част от дворец ”Уестминстър”. За изпълнението на проекта са нужни три години. Работите по механизмите на прочутият ”Биг Бен” ще отнемат няколко месеца, съобщава ”Евронюз”.

big-ben-and-the-palace-of-westminster

снимка: BBC

През това време всички жители и гости на Лондон няма да имат възможността да следят времето и чуват камбаните на кулата. Планирана е подмяна на тухлената зидария и подмяна на хидроизолацията на съоръжението. Адам Уотробски, един от главните архитекти, назначен за изпълнение на работата, коментира че процесите по реставриране са разделени на няколко етапа – ”Има три главни момента. Поправяне на самите часовници, ремонт на сградата, както и ремонт на това, което може да се каже за удобствата – монтиране на асансьор, нова тоалетна, в това число висока тоалетна, кухня за часовникарите и други работници, на които им е необходимо да се изкачват.

epa05383395 A British Union flag, commonly known as a Union Jack, flies in in front of the landmark Big Ben, in London, Britain, 22 June 2016. Britons will vote on whether to remain in or leave the EU in a referendum on 23 June 2016. EPA/HANNAH MCKAY

снимка: ЕPA/БГНЕС

В хода на работите ще бъдат изградени дървени строителни скелета, но реставраторите обещават, че няма да пречат. За туристите ще бъде оставен видим един от циферблатите на кулата. При празнични дни, например на Нова година, всички камбани ще звънят. Последен капитален ремонт на ”Биг Бен” е правен в периода 1983-1985 година, а почистване на часовниковият механизъм е имало през 2007 година.

 


Share Follow

Leave A Reply