Общо 62% от хората по света се определят като религиозни, 25% от тях се определят като нерелигиозни, 9% са атеисти, а останалите не могат да отговорят. Това става ясно от данни на световно сравнително изследване на глобалната изследователска асоциация УИН/“Галъп интернешънъл“, проведено сред повече от 66 000 души в 68 страни, съобщава “Галъп интернешънъл“, предаде БТА.

църква

Резултатите посочват. че има видима взаимна връзка между религиозността и вярванията от една страна и социално-демографските характеристики, като възраст, доход и образователно ниво – от друга. Колкото по-високи са доходът и образованието, религиозността е по-малка, посочва проучването. При хората с по-високи доходи религиозните са 50%, докато при хората с по-ниски доходи дялът на религиозните достига до 66 на 100. Тенденцията е същата и при образованието. Почти 49% са религиозните сред високообразованите, а сред хората с ниско образование – 83%. Най-религиозните страни са Тайланд /98%/ и Нигерия /97%/, следвани от Косово, Индия, Папуа Нова Гвинея и Кот д’Ивоар /всички с по 94%/.

църква, свещи

Китай е най-малко религиозната страна – 23 на 100 се определят като нерелигиозни, а 7 от 10 души там се определят като убедени атеисти. Само 9% в Китай се определят като религиозни. Други малко религиозни страни са Швеция, Чехия и Обединеното кралство. Общо 74% от глобалното население вярва, че съществува душа, а 71% вярват, че има бог. Близо 56% вярват, че има рай, 54% – живот след смъртта, 49%, че има ад. Заявяването на определени вярвания е по-разпространено сред младите хора. И тук колкото по-високо е образованието и дохода, толкова по-малка е вярата в различни духовни аспекти, отбелязват експертите.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В България 51% се определят като религиозни хора, 36% – като нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят. Това поставя страната ни в средата на “класацията“ по декларирана религиозност – под средните нива в глобален мащаб, но далеч от крайно ниските нива, които се наблюдават в редица други страни от Западния свят, например. У нас 58% вярват в Бог, 29% – че има живот след смъртта, 60% – че човек има душа, 23% – в ада, и 25%- в рая. И тук България е под средните нива за света.


Share Follow

Leave A Reply