Преди да предложи промените в изборното законодателство, президентът Румен Радев трябваше да излезе в обръщение към нацията, заяви в сутрешния блок на Телевизия “Европа” Янаки Стоилов от БСП. Така той коментира спорния законопроект, зад който стои Радев, и който на практика забранява гласуването на сънародниците ни зад граница. Според Стоилов обръщението на президента губи смисъл, тъй като идва вече след преустановяването на скандалния законопроект, който беше изтеглен от служебния министър на правосъдието.

“Сега това обръщение следва едни фактически действия, резултатът от които поне непосредствено е преустановен”., заяви Стоилов. Попитан дали има вероятност за референдум, бившият депутат от БСП заяви, че няма да спекулира върху нещо, което се подготвя от Радев и съветниците му и отказа да прави предположения.


Янаки Стоилов отправи критики и към служебния кабинет по отношение на външната ни политика и позицията на Външно министерство за американските удари в Сирия.


“Даже тази позиция, ако бъда по-категоричен, е христоматиен пример, който може да бъде изучаван от бъдещите дипломати как в няколко изречения се съдържат три противоречия. В началото се казва, че се подкрепят тези въздушни удари, като част от борбата срещу химическите оръжия, веднага след това се казва, че трябва да бъдат установени извършителите, тоест без да има фактическа яснота се бърза да се заеме позиция по определени твърдения или предположения, а след това се казва, че България е за мирно решение, след като тя вече е подкрепила едно военно действие”.

 

Стоилов разкритикува и действията на служебното правителство заради отменената наредба за бежанците.


“В края на краищата се оказа, че има много шум за нищо, тъй като едно постановление беше заменено с нещо твърде близко до него. Следователно и това е една поука в българската политика, че когато се издигат някакви теми, те не трябва да се преекспонират, защото потенциалът, който носят е много по-малък от това, което реално може да се постигне с тях”.


Leave A Reply