Немската федерална прокуратура обяви, че следствието работи по версия за тероризъм с мотив за ислямски екстремизъм. Следователи от прокуратурата съобщават, че експлозиите, засегнали вчера автобус на футболния отбор ”Борусия Дортмунд”, представляват терористично нападение. Това заяви говорител на прокуратурата, цитиран от ”Асошиейтед прес”, съобщават агенциите ДПА и ТАСС, предаде БТА.

Според говорителя двама ислямски екстремисти са в центъра на разследването, като единият вече е задържан, а в жилищата им са извършени обиски. Фрауке Кьолер поясни, че писмото, намерено в района на взривовете, сочи като възможен мотив за ислямски екстремизъм. Същевременно тя отбеляза, че са налице ”значителни съмнения” относно предполагаемото твърдение на крайнолява групировка, че тя носи отговорност за експлозиите.

768x432 (2)

В намереното писмо се настоява Германия да изтегли разузнавателните изтребители ”Панавия Торнадо” от Турция, а военновъздушната база на САЩ в германския град Рамщайн да бъде разформирована. Достоверността на писмото се проверява, допълни Кьолер. ”Може да допуснем, че имаме работа с терористичен фон”, каза тя, но въпреки това мотивите остават още неясни.

768x432

Взривните устройства са съдържали метални парчета. Един шрапнел се е забил в една от седалките на автобуса и това би било фатално, ако там бе седял човек, каза Кьолер. “Можем да смятаме за щастливи, че не се е случило нещо по-лошо”, заключи тя. Криминалистите намериха на местопроизшествието три идентични писма, писани на компютър. В текста се твърди, че атаката се извършва от ислямистка група, разгневена от участието на Берлин в операциите срещу силите на ”Ислямска държава” в Сирия и Ирак.


Leave A Reply