Бившият президент Росен Плевнелиев се обяви категорично против разсекретяването на стенограмата за КТБ от консултативната среща при него на “Дондуков 2” на 29 юни 2014 година. Това става ясно от позицията на Плевнелиев, която той декларира в отговор на получено писмо от администрацията на президента Румен Радев.

“Искам още веднъж да обърна внимание върху важността на това именно президентската институция да остане мястото, където политическите сили и институциите да могат да провеждат отговорен и честен дебат и в кризисни за страната моменти да намират решения”, пише Плевнелиев.

В този отговор държавният глава за периода 2012-2017 година обяснява, че банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност. Според него въпреки изминалите три години от датата на консултациите по тази тема, обществото е чувствително по отношение на банковата система.

Това от своя страна ще затрудни предвиждането на последиците от разгласяването на информацията обсъждана към онзи момент.

“Точно това е причината, поради която в редица закони е предвидено, че подобни данни са “тайна”, не защото общественият интерес от тяхното узнаване е маловажен, а защото обществените интереси, които могат да бъдат накърнени в случай на нестабилност в банковата система, са в пъти по-големи, посочва Плевнелиев.

Той изтъква, че като един от основните гаранти за националната сигурност, президентската институция е призвана да направи внимателно тази преценка.

 

“Ако подчиним този подход на търсенето на евтини медийни ефекти, рискуваме да загубим едно силно и проверено през годините демократично средство за преодоляване на най-тежките кризи”, казва Росен Плевнелиев.


Share Follow

Leave A Reply