САЩ нанесоха въздушен удар срещу проправителствена милиция, тъй като представлявала заплаха за подкрепяни от Вашингтон бунтовници в Южна Сирия, предадоха световните агенции. ”Въпреки предупрежденията проправителствените сили навлязоха в установената зона за деескалация с танк, артилерия, зенитни оръдия, бронетранспортьори и над 60 войници”, съобщи ръководената от САЩ международна коалиция в изявление, цитирано от агенция ”Ройтерс”.

Алепо снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: ЕПА/БГНЕС

При удара, нанесен от американски изтребител са унищожени две оръдия, зенитно оръдие и танк. ”Коалицията не се стреми да воюва със сирийския режим или проправителствени сили, но е готова да се защитава, ако проправителствените сили откажат да напуснат зоната за деескалация”, се посочва в изявлението. Представител на сирийската армия, цитиран от агенция САНА, съобщи, че самолети на коалицията са нанесли удар по една от армейските позиции в района Аш Шахим на шосето към град Ат Танф. В резултат на нападението сред сирийските военни има убити и ранени.

сирийска армия, танк

”Новата агресия стана още едно потвърждение за подкрепата, оказвана от тази коалиция на терористичните сили в момент, когато сирийската армия и съюзниците им ежедневно постигат успехи срещу терористите от ”Ислямска държава”, изтъква се в съобщението. Агенция САНА припомня, че на 18 май самолети на коалицията удариха позиция на сирийската армия в същия район. Пентагонът съобщи, че ударите са били нанесени по колона проправителствени сили, която се приближавала на опасно разстояние от военната база на коалицията в Ат Танф.


Share Follow

Leave A Reply