Проф. Димитров, ще се стигне ли до подписване на Договора за добросъседство с Македония според Вас?

Предполагам, да.

Защо преди време изразихте съмнение, че Договорът след като се подпише, няма да се изпълнява?

Не съм изразил такова съмнение. Казах, че един договор, принципно като историк, че един договор като се подпише трябва да се изпълнява. Но историята за съжаление често ни представя случаи, когато договорът не се изпълнява.

Може ли да обясните какво всъщност означава този Договор и какви ще са ползите от него за България и какви за Македония?

Македония регулира – това е нейната полза от отношенията си с Бългрия, които бяха замрели. А без България и Гърция Македония не може да стане член на НАТО и на Европейския съюз. Заради законовото положение, че член на тази организация може да станеш само ако нямаш тежки различия със съседите си по фундаментални въпроси. И Македония затова не става, както и много други държави – Турция, да речем. А ние получаваме, така да се каже, ликвидира се това грубо засягане на българската национална чест, което Македония прави с фигури и събития от нашата история, обучавайки се тях, и децата, тоест и бъдещите поколения.

Основателни ли са обвиненията на опозицията в Македония, че Зоран Заев е предател?

Предател на какво? От къде знаете, че хората в Македония са съгласни с г-н Заев. Една телевизия, която е пряко подчинена на Груевски – Нова телевизия, само че македонската Нова телевизия, е направила социологическо изследване и 83 на сто от тъй наречените македонци са “за” да се подпише Договорът с България. Само 4 процента са “против”. Останалите нямат мнение. 83 процента – това е целият македонски в кавички народ. Така че македонският народ подкрепя Заев. Иначе досега щеше да бъде свален.

България първа признава Република Македония, но историческата ни вина от Илинденското въстание е голяма, според президента Петър Стоянов. Каква е вината ни?

Да, той каза, че ние не сме помогнали на Илинденското въстание с военна сила. В смисъл армията ни да се намеси и държавата. Ние не можем да направим това. Не сме в състояние 4-милионна държава, с, през 1903-та година – малка армия, да помогнем на Илинденското въстание като нападнем Турция. Светкавично, тък като те имат проблеми с нас, освен Турция, с която не можем да се справим сами, щяха да ни нападнат Сърбия и Гърция. Българските политици не могат да тръгнат на самоубийствена атака срещу Османската империя. И затова тя предварително е предупредила водачите на въстанието, че не можем да им помогнем в този исторически момент. Помагаме им с оръжие. Всички илинденски въстаници са въоръжени с оръжие, изкарано от българските казарми. За ръководители на въстаническите окръзи са изпратени най-добрите ни офицери. Генерал Цончев, полковник Коста Янков, капитан Борис Шарапов, Гоце Делчев, Даме Груев, Гьорче Петров, това са все офицери от българското военно разузнаване. Но за съжаление това се оказва недостатъчно. 1904-та година българското правителство на Рачо Петров издейства амнистии за всички въстаници. И те са пуснати на свобода. Един не е оставен в затвора. Какво повече да направим в този момент? Г-н Стоянов не е прав, нека да види какво е представлявала България тогава. Именно в резултат на Илинденското въстание се взема решение през 1904-та година да се изгради масова армия, която изграждаме за осем години и 1912-та година побеждаваме Османската империя.


Share Follow

2 коментара

  1. Pingback: Почина професор Божидар Димитров

  2. Pingback: Почина проф. Божидар Димитров

Leave A Reply