На днешната дата преди 75 години на Гарнизонното стрелбище в София е разстрелян поета Никола Вапцаров. Той е задържан на 4 март същата година. При престоя си в столичния арест, Въпцаров признава за своята нелегална дейност. След проведен щателен обиск в квартирата му са открити пистолет, записки, агитационни материали и доказателства, които го уличават в конспиративни действия. Съден е по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред.

снимка: High View Art

снимка: High View Art

 

На 6 юли е дадено начало на процеса срещу него. Протоколът от откритото заседание на Софийския военен съд от същата дата показва, че пред съда Вапцаров се отрича от подадените показания, дадени в процеса на разследване. На 23 юли той е осъден на смърт и още същата вечер присъдата е изпълнена. Никола Вапцаров е роден през 1909 година в Банско. Редица литературоведи, критици и любители на поезията, определят неговото творчество със социална и хуманитарна насоченост. Баща му Йонко Вапцаров е войвода от ВМРО, а майка му е Елена Везюва. С подкрепа на американската мисионерка мис Стоун, тя завършва американския колеж в Самоков и по-късно става протестантска мисионерка и учителка.

снимка: списания ''Българка''

снимка: списания ”Българка”

В юношеските си години той попада под силното влияние на д-р Борис Майлер, който живее от 1919 година в къщата на Йонко Вапцаров като бело­гвар­­дей­ски емигрант. В последствие е обявен за агент на НКВД. Неговият образ оказва влияние върху възпитанието на Никола в духа на комунистическите идеи. Вапцаров завършва гимназията в Разлог през 1926 година, а веднага след това е приет в Морското машинно училище във Варна, което след години ще носи неговото име.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров излиза през 1940 година – ”Моторни песни”. В продължение на години той работи и установява контакти с различни дейци на Българската работническа партия. Малко след повратната за българската история 1944 година е амнистиран посмъртно.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

”БСП за България” организира церемонията по отбелязване на гибелта на Вапцаров в сданието на мемориалния комплекс ”Гарнизонно стрелбище”. Пред паметта на поета се поклониха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на БСП Корнелия Нинова, народни представители и обикновени граждани. Вицепрезидентът окачестви като недопустимо опитите да бъдат премахнати от учебниците по литература творбите от стихосбирката ”Моторни песни”. ”Един човек, който заплати с живота си за идеалите, в които вярваше. Един човек, който днес е преведен на толкова много езици, който нито един друг поет или български писател не е превеждан. Дори днес не можем да преброим страните, в които неговите песни се четат”, отбеляза Йотова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Жителите на Благоевград също почетоха паметта на Никола Вапцаров. Ритуалът по полагане на цветя се състоя пред барелефа на Вапцаров, намиращ се на сградата на Драматичен театър – Благоевград, който носи името на великия български поет. Церемонията започна с химна на Република България, след което актьорът Николай Кимчев рецитира негови стихове.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

 

 

 


Leave A Reply