“Беше заложена бомба със закъснител и тя избухна.” Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка с протестите срещу забраната за икономически дейности в защитена зона „Комплекс Калиакра“ пред Нова телевизия.

Нено Димов

По думите му в защитената зона „Комплекс Калиакра“ през 2006-2007 г. е била заложена бомба със закъснител от правителството на Тройната коалиция. Министър Димов поясни, че тогава правителството на Тройната коалиция е заложила на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“.
„Обикновено другите страни членки са възлагали на реномирани научни организации това нещо“, обясни Димов.

5654945

„Още на следващата година по сигнал на зелените, ЕК завежда две дела – през юни 2008 г. и през късната есен на 2008 г. по неспазване на района като „Натура““, обясни министърът. Той коментира, че последната част на тази бомба със закъснител е март месец тази година.

5654946

„Служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед като спешна мярка, за да не преминем към ефективни санкции. Когато аз поех поста и отидох в Брюксел, това обещание не беше изпълнено. Аз рискувах и трябваше да избирам между две – да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции и дейности, които трябва да бъдат предприети в района или да издам заповед и да започна да се опитвам да минимизирам щети“, допълни министърът.

5654943

Министър Нено Димов уточни, че заповедта, която е издадена не третира по никакъв начин акваторията на Черно море и няма забрани за рибарството. „Самата заповед обхваща района, в който има понтосарматски степи. Това е един малък район, но е факт и аз не мога да не се солидаризирам с притесненията и ясното чувство за несправедливост на хората, които протестират в момента“, допълни министърът и посочи, че не е забранена изцяло земеделска дейност, а само на територията, където има подобни степи.


Share Follow

Leave A Reply