Четири филма, подкрепени от Националния филмов център, са в програмата на Международния кинофестивал в Торонто, Канада /7 – 17 септември/, съобщават от НФЦ.

“Посоки” на Стефан Командарев и “Уестърн” на Валеска Гризебах са селектирани в програмата “Съвременно световно кино”, която представя различни режисьорски гледни точки от цял свят. И двата филма осъществиха световната си премиера в официалната селекция на Кан през май и оттогава жънат фестивални успехи по света.

Webp.net-resizeimage

“Посоки” е четвъртият пълнометражен игрален филм на Стефан Командарев. В актьорския състав, който съвсем наскоро получили Специалната награда на журито на фестивала в Сараево, са Васил Василев-Зуека, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов, Иван Бърнев, Асен Блатечки, Герасим Георгиев – Геро.

“Уестърн” е копродукция между Германия, България и Австрия, заснета почти изцяло в България с участието на български непрофесионални актьори. Продуцент от българска страна са “Братя Чучкови”.

western premiere

Програмата “Откритие” в Торонто включва игралния дебют на Илиян Метев “Три четвърти”, носител на “Златен леопард” в “Режисьори на настоящето” от Локарно. Филмът е деликатен портрет на семейните взаимоотношения между талантливи брат и сестра и техния баща.

В “Откритие” ще се състои и световната премиера на българската миноритарна копродукция “Чудо” на Егле Вертелите (Литва, България, Полша). Във филма собственик на свинарник открива изненадващ благодетел в лицето на американски инвеститор, чиито “добри” намерения преобръщат кроткия ритъм на провинциалния живот в градчето. Оператор е Емил Христов, а копродуцент от българска страна е “Геополи”.

Фестивалът в Торонто е основан през 1976 г. и оттогава се разраства до едно от най-важните филмови събития в света, отбелязват от НФЦ.

Припомняме, че филмът “Посоки” на Стефан Командарев вече бе излъчен в Кан. Разказ на един от актьорите – Димитър Пишев за любопитни моменти от снимачния процес пред екипа на “Има място за култура” можете да видите тук.


Share Follow

Leave A Reply