На 81 години след тежко боледуване в Белград почина сръбската кинолегенда Любиша Самарджич. През месец декември миналата година той бе приет по спешност в болница, където претърпя мозъчна операция. След това бе пуснат на домашно лечение, но не успя да се възстанови.
Любиша Самарджич
Самарджич е роден в Скопие през 1936 година, в семейство на сръбски колонизатори. Завършил е Белградската театрална академия. Първата му роля е в телевизионната поредица “Сплетка и любав”, заснета през 1960 година. В Сърбия става популярен със сериалът “Смоки” от 1967 година, след който му остава прякорът “Смоки”. Самарджич става популярен в България след поредицата “Горещ вятър” от 1980 година.
Любиша Самарджич
В средата на 90-те години основава заедно със сина си Драган продуцентска фирма “Синема дизайн” и е продуцент на 12 ленти. Самарджич дебютира като режисьор през 2009 година с “Небесна кука”, като има девет филма.
Любиша Самарджич
Зад гърба си Любиша Самарджич има участия в 130 телевизионни и игрални филми, като последното му участие е в сериала “Мирис на целувки на Балканите”. През 1967 година получава наградата “Купа Волпи” за “най-добър актьор” от Фестивала във Венеция. През февруари 2014 година той подари на кинотеката в Белград всички, свои награди.

 


Share Follow

Leave A Reply