Ураганът “Ирма” отново се засили до буря пета категория и връхлетя крайбрежието на Куба. Природното бедствие е съпътствано от ветрове с максимална скорост 260 км/ч, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Националния център по ураганите на САЩ.
ураганИрма е на около 485 км от Маями и се движи на запад с около 20 км/ч. Очаква се ураганът да достигне Флорида в събота вечерта местно време. Властите в щата призоваха 5,6 милиона души да се евакуират преди урагана Ирма да достигне до бреговете на САЩ. В щата Алабама също е обявено извънредно положение.
Ураган“Ирма” връхлетя Куба и Бахамите и удари източната част на Карибския регион. Ураганът нанесе сериозни щети и отне живота на повече от 10 души в района на Карибите. Най-малко 12 души загинаха, а повече от 1 милион останаха без електричество в Пуерто Рико. “Ирма” е по-силен от “Харви” и вероятно е най-силният в Атлантическия океан за цялата история на метеорологичните наблюдения, констатират специалисти.ураганВ Атлантическия океан по стъпките на „Ирма” вече се зараждат два нови урагана- “Хосе” и “Катя”. “Хосе” се усили почти до буря от пета категория с ветрове с максимална скорост от 250 км/ч. Ураганът е на около 430 км източно от северните острови Лийуърд в Карибите. “Катя” достигна бреговете на Мексико. Бурята е от първа категория и е съпътствана от ветрове със скорост 120 км/ч. Метеоролозите очакват “Катя” бързо да отслабне в следващите 24 часа.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Междувременно броят на жертвите на силното земетресение в Мексико нарасна на 61, предадоха вчера световните агенции, като се позоваха на службата за гражданска защита в страната.


Share Follow

Leave A Reply